|
Eyl
14
|
Dock(yuva), Mac OS X’in yapı taÅŸlarından biridir. Ve her Mac kullanıcısının da bayıldığı bir sistem. Sık sık kullandığınız yazılımları buraya ekleyerek bu yazılımlara stil ile ulaÅŸabilirsiniz.
Mac’inizi ilk açtığınızda Dock’da Apple’ın yerleÅŸtirdiÄŸi uygulamalar ile karşılaÅŸacaksınız. Bunlar sistem uygulamaları olacaktır. Bunları kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.
Dock’a bir uygulama eklemek istediÄŸinizde iki seçeneÄŸiniz var. İlk ki eklemek istediÄŸiniz uygulamanın ikonunu Dock’a sürükleyip bırakmak. Ya da eklemek istediÄŸiniz uygulamayı çalıştırıp da uygulama Dock’da belirdiÄŸinde uygulamanın ikonuna saÄŸ tık ile tıklayın ve açılan listeden
- Eğer Snow Leopard kullanıyorsanız Options> Keep in Dock yolunu izleyerek,
- EÄŸer Snow Leopard’dan öncesini kullanıyorsanız ikona saÄŸ tık ile tıkladığınızda direk Keep in Dock seçeneÄŸine tıklayarak
uygulamanın ikonunu Dock’a tutturun.
Dock’dan bir öğeyi atmak içinse o öğeyi sol tık ile basılı tutarak masaüstünüze sürükleyin. BuruÅŸmuÅŸ kağıt iÅŸareti belirdiÄŸinde de bırakın. Ya da
- Eğer Snow Leopard kullanıyorsanız Options> Remove from Dock yolunu izleyerek,
- EÄŸer Snow Leopard’dan öncesini kullanıyorsanız ikona saÄŸ tık ile tıkladığınızda direk Remove from Dock seçeneÄŸine tıklayarak
uygulamanın ikonunu Dock’dan kaldırın.
Dock’un saÄŸ kısmında özel olarak ayrılmış bir bölüm göreceksiniz. Bu bölüm klasörlere ayrılmıştır. İsterseniz bu bölüme çok sık kullandığınız klasörleri ekleyerek hızlı bir ÅŸekilde eriÅŸebilirsiniz. Buraya eklediÄŸiniz klasörler özel efektler ile açılacaktır.
Dock’un bir özelliÄŸi de Mac OS X 10.5(Leopard) ile eklenen yansıma özelliÄŸidir. Dock aÅŸağıda yer alıyorken herhangi bir öğe yaklaÅŸtırdığınızda Dock’da bu öğenin yansıması oluÅŸacaktır. Bu özellik sadece gösteriÅŸ amaçlıdır. Çalışmalarınız için herhangi bir artısı bulunmamakta.
Dock’a Mac OS X 10.6(Snow Leopard) ile eklenen bir özellik bulunuyor. Bu da “Dock Expose”. ÖrneÄŸin Dock’daki hernagi bir öğenin üzerine gelip uzun süre basarsanız “Dock Expose” size sadece o yazılımın pencerelerini gösterecektir. Bu özellik herhangi bir yazılımınıza içerik eklerken de çok yaralı. ÖrneÄŸin Mail yazılımına resim eklemek istiyorsunuz ancak baktınız ki masaüstünüz çok karışmış. Pencerelerinizi düzelteceÄŸinize resmi Mail’in üzerine sürükleyin ve kısa bir süreliÄŸine bekleyin. “Dock Expose” sadece Mail’in pencerelerini gösterdiÄŸinde resminizi eklemek istediÄŸiniz e-posta mesajının üstüne bırakın. Böylece resminizi uÄŸraÅŸ vermeden eklemiÅŸ olursunuz.

büyütmek için üzerine tıklayın
Gelelim Dock’un ayarlarına.
Bunu yapmak için;
- En üstte sol köşede bulunan Apple ikonuna(
) tıklayın, - System Prefences> Dock yolunu izleyin,
- Açılan sayfada çeşitli ayarlar gözükecektir.
- “Size” adı yanındaki sürgü Dock’un görünümünün boyunu ayarlar,
- “Magnification” ise Dock’un üzerine geldiÄŸinizde büyüyüp küçülme oranının ne kadar olacağını belirler. Bunun için “Magnification”ın solundaki seçeneÄŸi iÅŸaretlemelisiniz.
- Dock’u isterseniz ekranın soluna ya da sağına da taşıyabilirsiniz. “Position on Screen” adının yanındaki seçenekler buna yarar. Herhangi birini seçerek Dock’un ekrandaki yerini deÄŸiÅŸtirebilirsiniz.
- “Minimize windows using:” ise pencereleri sarı tire tuÅŸuna basıp Dock’a yolladığınızda nasıl bir efekt ile gideceÄŸini belirler. “Genie Effect” pencereleri kıvırarak götürürken “Scale Effect” ise küçülterek götürür.
- Son olarak en aşağıda bulunan üç seçenek ise:
- ilk seçenek uygulama pencerelerini küçülttüğünüzde onları ilgili uygulamanın Dock’daki ikonu altına atar. Görüntülemek içinse uygulamaya tıklamanız yeterli.
- ikinci seçenek uygulamaların açılımlarını animasyonlu bir şekilde gerçekleştirir,
- son seçenek de Dock’u aÅŸağıya ya da kenara doÄŸru gizleyerek farenizi o tarafa götürdüğünüzde gösterek ekranda yerden kazanmanızı saÄŸlar.





Son yorumlar