|
AÄŸu
03
|
Window’da da olduÄŸu gibi Apple’da da Apple’ın kendine ait olan Apple Mail aındaki yerel e-posta istemcisine karşı bazı alternatifleriniz var. Bunlardan en iyisi Mozilla kuruluÅŸu tarafından geliÅŸtirilen Thunderbird. Peki ama Mac’de Apple Mail duruken Thunderbird’ü kullanmaya gerçekten de deÄŸer mi?
Bir süredir Thunderbird kullandım. Çünkü Apple Mail’in bazı hataları ve eksikleri gerçekten de can sıkıcı olmaya baÅŸlamıştı. Thunderbird ilk baÅŸta güzel bir kaçış seçeneÄŸi olarak gözüktü. Fena da deÄŸildi. Ama Apple Mail’in sunduklarını sunmuyordu.
Apple Mail ile Thunderbird arasındaki en büyük fark görünümleri. Thunderbird’ü çalıştırdığınız zaman Apple Mail’in Mac tarzı görünümünü bulamıyorsunuz. Thunderbird, Apple Mail’den biraz farklı. YerleÅŸim yine aynı ama Thunderbird’ün yazı tipleri Apple Mail’den farklı. Bu yüzden Apple Mail’den Thunderbird’e geçtiÄŸiniz zaman ilk baÅŸta yabancılık çekiyorsunuz. Ama isterseniz Thunderbird’ün ayarlarından yazı tiplerini deÄŸiÅŸtirebiliyorsunuz.
Thunderbird’ün Apple Mail’e karşı en büyük kozu ise geniÅŸ eklenti seçeneÄŸi. Thunderbird’ü geliÅŸtiren Mozilla vakfı aynı zamanda Firefox’u da geliÅŸtirmekte. Ve Firefox’da da olduÄŸu gibi eklenti desteklerini Thunderbird’e de sunmaktalar. Apple Mail’de de eklenti desteÄŸi var ama Thunderbird kadar geniÅŸ deÄŸil. Thundebird’ün eklenti sayfasında bir sürü eklenti bulunuyor. Dahası Thundebird’ün görünümünü de deÄŸiÅŸtirebilmeniz için temalar da mevcut. ÖrneÄŸin Outlook 2003 görünümüne alıştıysanız indirip Thundebird’ü Outlook görünümünde kullanabiliyorsunuz.
Thunderbird’de de bazı eksiklikler yok deÄŸil. ÖrneÄŸin Thundebird 2′de Address Book desteÄŸi yok. Apple’ın yerel adres defterinden isimlerinizi alamıyorsunuz. Bazı ayarlamalar ile bunu ayarlayabilirsiniz ama bu destek Thundebird üçte mevcut.
Bir baÅŸka sorun ise SMTP sunucunuzu seçmek. E-posta kurarken e-posta istemcileri her hesap için kurulurken SMTP sunucunuzu sorar. Tunderbird’de ise ilk girdiÄŸiniz SMTP sunucusu varsayılan oluyor ve daha sonra kurduÄŸunuz bütün e-posta hesaplarına otomatik olarak ekleniyor. Bu bence çok saçma bir ayarlama çünkü gereksiz zaman harcatıyor. Böyle yapmalarının ise birden fazla SMTP sunucusu bulundurmak zor oluyormuÅŸ diye. Hmm…
Thunderbird’ün en büyük eksikliÄŸi ise e-posta görüntülemedeki hızı. Thunderbird, Apple Mail kadar hızlı çalışmıyor. E-postalarınız geç açılabiliyor. Özellikle GB’lardan oluÅŸan bir e-posta kutunuz varsa. Bu yüzden eski e-postalarınızı silmeniz gerekiyor.
Thunderbird, RSS beslemelerini de takip etmenize yarıyor. Yalnız Apple Mail’den farklı olarak. ÖrneÄŸin resimleri görüntülemiyor ve yazının tamamını okumak için ilgili baÄŸlantıya tıkladığınız zaman Firefox’a geçiyor. Apple Mail’deki gibi Apple Mail’de kalıp Firefox’da baÄŸlantıları açamıyorsunuz. Bunu deÄŸiÅŸtirecek bir ayar da bulamadım.
Sonuç olarak Thunderbird’de güzel bir e-posta istemcisi ama Apple Mail’in verdiÄŸi konforu saÄŸlamıyor. Apple Mail’in bazı hataları olmasına raÄŸmen bence yine Apple Mail daha iyi bir e-posta istemcisi. Thundebird daha çok bilgisayarları iyi tanıyanların kullanabileceÄŸi bir e-posta istemcisi çünkü Thunderbird’de konforlu çalışmak için bazı ileri ayarlamalar gerekiyor. EÄŸer Mozilla Thunderbird’ü daha kolay kullanılabilir yapar ve çok daha fazla ayar seçeneÄŸi sunarsa Thunderbird Apple Mail ile daha iyi mücadele edebilir.

Son yorumlar